piątek, 3 stycznia 2014

Pralinki śliwkowo-orzechowe w czekoladzie



 
Pralinki przygotowane zostały przeze mnie na święta, ale nadają sie na każdą inną okazję. Są dość smaczne i można powiedzieć, że zdrowe (zwłaszcza w porównaniu do innych tego typu ;). Nie są zbyt słodkie, dominuje raczej smak śliwki i u mnie miodu, ale orzechy też są wyraźnie wyczuwalne.
Znalezione na tym blogu.

Składniki (u autorki 30, u mnie ok. 20):
  • 1 szklanka śliwek suszonych
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych, niesolonych
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • 4 łyżki miodu (w oryginale golden syrup)
  • 100-120 g czekolady (ja użyłam pół na pół białej i mlecznej)
Śliwki, orzechy, kakao i miód umieścić w malakserze i zmiksować do połączenia się składników (dość topornie to szło). Nabierać niewielkie ilości masy i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Zanurzać w niej pralinki i odkładać na kratkę lub papier do pieczenia do stwardnienia. Umieścić w papilotkach.
 

3 komentarze:

  1. Jasne, że zdrowe, bo nie zawierają chociażby cukru białego oraz utwardzonych tłuszczów! Fantastyczne, naprawdę fantastyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudnie, bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamuniu !! Przepiękne i zapewne smaczne ! Szukam inspiracji na dzisiejszy obiad a tu proszę już wiem co zrobię na niedzielny deser !

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...