Gdy w lodówce ma się tylko por i ser cheddar nie można za
bardzo poszaleć jeśli chodzi o obiad. Jednak po przeszukaniu internetu
znalazłam przepis na to dość proste, ale bardzo smaczne danie. Przypadło mi do
gustu na tyle, że potem powtarzałam je jeszcze dwa razy, tylko w trochę innych
wersjach. Gorąco polecam.
Składniki:
- 100 g suchego ryżu
- biała część z dość dużego pora
- 2 łyżki masła
- 1 oleju
- 2 małe dymki
- ½ litra bulionu warzywnego lub mięsnego
- 3 łyżki startego na małych oczkach cheddara
- pieprz
- ½ kieliszka białego, półwytrawnego wina (u mnie domowe, z ryżu)
W garnku
rozpuszczamy masło, dolewamy olej i wrzucamy pokrojone na drobno warzywa.
Smażymy do zmięknięcia. Wsypujemy ryż i dobrze mieszamy, żeby dokładnie pokrył
się masłem. Zalewamy winem i smażymy aż do całkowitego zredukowania płynu.
Następnie dodajemy bulion, tyle, żeby pokrył całkowicie ryż. Ponownie smażymy
aż do momentu wchłonięcia całego płynu, mieszając cały czas. Powtarzamy tę czynność
aż do miękkości ryżu. Na końcu dodajemy cheddar i pieprz, dokładnie mieszamy. Podajemy
na ciepło.
Ewka
Świetne risotto. Też robiłam kiedyś takie z porem, jest pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńRisotto robię dość często ale z porą jeszcze nie robiłam. Muszę wypróbować. Zapraszam do siebie na konkurs :)
OdpowiedzUsuńBardzo w moim stylu :) Muszę posmakowac :)
OdpowiedzUsuń