Danie wypatrzone w moim ulubionym miejscu, w którym
zdarza mi się zjeść obiad. Ciekawe urozmaicenie zwykłych kotletów mielonych. W
oryginale był jeszcze por, ale akurat nie miałam go w lodówce. Tradycyjnie
polecam z sosem i sałatką.
Składniki na
5 kotletów:
- 25 dag mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
- 2 łyżki bułki tartej + ew. dodatkowo gdyby masa była za rzadka
- 6 łyżek mleka
- 1 jajko
- 30 g suchego ryżu
- 1 średnia marchewka starta na tarce o dużych oczkach
- sól, pieprz
Ryż
ugotować wg. przepisu na opakowaniu, ostudzić. Bułkę tartą wsypać do miski,
zalać mlekiem i odstawić do namięknięcia na ok. 5 minut. Dodać mięso i
pozostałe składniki, wymieszać. W razie potrzeby można dodać trochę bułki
tartej. Formować niewielkie kuliste kotlety. Kotleciki usmażyć na patelni, po czym
dolać trochę wody, przykryć pokrywką i podgrzewać do momentu aż cała woda wyparuje.
Ewka
Mięsny jeż, mięsny jeż, Ty go zjesz, Ty go zjesz ;) Fajne danie :)
OdpowiedzUsuńHaha nie skojarzyłam z tym :P
UsuńE.
fajny pomysł:D:D odmiana po zwykłych mielonych:)
OdpowiedzUsuń