sobota, 6 lipca 2013

Mięsne jeżyki



Danie wypatrzone w moim ulubionym miejscu, w którym zdarza mi się zjeść obiad. Ciekawe urozmaicenie zwykłych kotletów mielonych. W oryginale był jeszcze por, ale akurat nie miałam go w lodówce. Tradycyjnie polecam z sosem i sałatką.

Składniki na 5 kotletów:
  • 25 dag mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
  • 2 łyżki bułki tartej + ew. dodatkowo gdyby masa była za rzadka
  • 6 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 30 g suchego ryżu
  • 1 średnia marchewka starta na tarce o dużych oczkach
  • sól, pieprz
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu, ostudzić. Bułkę tartą wsypać do miski, zalać mlekiem i odstawić do namięknięcia na ok. 5 minut. Dodać mięso i pozostałe składniki, wymieszać. W razie potrzeby można dodać trochę bułki tartej. Formować niewielkie kuliste kotlety. Kotleciki usmażyć na patelni, po czym dolać trochę wody, przykryć pokrywką i podgrzewać do momentu aż cała woda wyparuje.

Ewka

3 komentarze:

  1. Mięsny jeż, mięsny jeż, Ty go zjesz, Ty go zjesz ;) Fajne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł:D:D odmiana po zwykłych mielonych:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...