niedziela, 28 lipca 2013

Omlet biszkoptowy z jagodami



Smaczny przepis na śniadanie, na które mamy trochę więcej czasu. Można użyć dowolnych owoców, ale polecałabym jakieś lekkie. Najlepiej smażyć go na dobrej, nieprzywierającej patelni teflonowej lub z odrobinką oleju. Przepis na jeden średni omlet. Można go podawać na różne sposoby, posypany cukrem pudrem, z dżemem, nutellą, bez owoców itp.

Składniki:
  • 1 duże jajko (oddzielnie białko i żółtko)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • garść jagód
Białko ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtko. Przesianą mąkę wmieszać do delikatnie do masy na samym końcu. Masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię. Na wierzch wysypać jagody i lekko docisnąć. Omlet smażyć z obu stron na złoty kolor.

Przepis bierze udział w akcji:
Kwaśnie, no właśnie
Z dziećmi i dla dzieci

Ewka

3 komentarze:

  1. mniam
    Dziękuję za Twój udział w jagodowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaki z dalekiej przeszlosci... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...