wtorek, 2 lipca 2013

Muffiny z bananami i truskawkami


Witam ponownie po dość długiej nieobecności. Spowodowane to było najgorętszym okresem w ciągu roku dla studenta, czyli sesją :) Na szczęście już wszystko z głowy i można wrócić do gotowania i blogowania. Szkoda tylko, że w tym czasie praktycznie ominął nas sezon na truskawki. Dzisiejsze muffiny zrobione zostały z resztek truskawkowych zbiorów znalezionych u mnie w ogródku. Bazowałam na tym przepisie, dodałam banany i zrobiłam zwykłą kruszonkę.

Składniki na muffiny:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki pokrojonych truskawek (u mnie w całości, bo były mniej więcej wielkości poziomek)
  • ½ średniego banana pokrojonego w kostkę

Składniki na kruszonkę:
  • 130 g mąki
  • 20 g masła
  • 3 łyżeczki cukru
W jednym naczyniu umieścić suche składniki i wymieszać, to samo zrobić z mokrymi, w drugim naczyniu. Na końcu połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, dodać owoce. Składniki kruszonki wymieszać i rozdrobnić palcami. Papilotki umieścić w formie do muffinek, nałożyć ciasto (przepisy często podają, że do ¾ wysokości, ja zawsze wypełniam całe, bo wydają mi się małe) i posypać kruszonką. Piec w temp. 190 st. C przez 20-25 minut.

 Ewka



3 komentarze:

  1. Zdecydowanie moje smaki. Jestem wielka fanką połączenia truskawki+banan

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne muffinki, muszę wypróbować przepis, wczoraj robiłam z masłem orzechowym(crunchy,lidl), równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...