Świątecznych wypieków ciąg dalszy. Tym razem sernik z suszonymi śliwkami w
rumie, na spodzie brownie (takie trochę naciągane brownie, bo dałam troszkę
proszku do pieczenia :P). Sernik ciężki, zbity, taki jak lubię. W oryginale ze
śliwek była zrobiona warstwa na brownie, ja wmieszałam je do masy.
Przepis z tej strony, z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki na ciasto:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 50 g margaryny
- 40 g cukru
- 30 g mąki
- 1 duże jajko
- szczypta proszku do pieczenia
Składniki na
masę:
- 200 g suszonych śliwek
- 4 łyżki rumu
- 750 g twarogu tłustego
- 80 g margaryny, rozpuszczonej i ostudzonej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 120 g cukru
- 4 duże jajka
Składniki
masy serowej wyciągnąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową.
Czekoladę
rozpuścić razem z margaryną, ostudzić. Wymieszać suche składniki. Oddzielić
białko od żółtka. Ubić białko na sztywną pianę. Dodając stopniowo cukier, dalej
ubijać, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać żółtko i dalej ubijać.
Wmieszać czekoladę z margaryną. Na końcu dodawać porcjami suche składniki, po
każdej części delikatnie mieszając masę. Przełożyć wszystko do wyłożonej
papierem do pieczenia tortownicy o śred. 21 cm i piec w 180 st. C przez 10 min.
Śliwki pokroić na drobno, zalać rumem i odstawić do namięknięcia.
Śliwki pokroić na drobno, zalać rumem i odstawić do namięknięcia.
Ser zmielić
dwukrotnie lub zmiksować blenderem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Śliwki
obsypać mąką. Wmieszać do masy serowej. Przelać masę na podpieczony spód.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 30 min, potem zmniejszyć temp.
do 150 st. C i piec przez następne 50 min. Ja piekłam w kąpieli wodnej.
Po
upieczeniu studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ostudzone ciasto
wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać wierzch
gorzkim kakao.
Przepis bierze udział w akcji:
Takiego sernika jeszcze nie jadłem :) wygląda rewelacyjnie!!!
OdpowiedzUsuńJa również jeszcze takiego sernika nie jadłam i w sumie to zastanawiam się jak może on smakować. Sama całkiem niedawno robiłam bardzo smaczne brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i myślę, że teraz to będzie moje ulubione ciasto.
OdpowiedzUsuń