środa, 26 grudnia 2012

Sernik z suszonymi śliwkami na spodzie brownie


Świątecznych wypieków ciąg dalszy. Tym razem sernik z suszonymi śliwkami w rumie, na spodzie brownie (takie trochę naciągane brownie, bo dałam troszkę proszku do pieczenia :P). Sernik ciężki, zbity, taki jak lubię. W oryginale ze śliwek była zrobiona warstwa na brownie, ja wmieszałam je do masy.
Przepis z tej strony, z moimi niewielkimi zmianami.

Składniki na ciasto:
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 50 g margaryny
  • 40 g cukru
  • 30 g mąki
  • 1 duże jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
Składniki na masę:
  • 200 g suszonych śliwek
  • 4 łyżki rumu
  • 750 g twarogu tłustego
  • 80 g margaryny, rozpuszczonej i ostudzonej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 120 g cukru
  • 4 duże jajka
Składniki masy serowej wyciągnąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową.
Czekoladę rozpuścić razem z margaryną, ostudzić. Wymieszać suche składniki. Oddzielić białko od żółtka. Ubić białko na sztywną pianę. Dodając stopniowo cukier, dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać żółtko i dalej ubijać. Wmieszać czekoladę z margaryną. Na końcu dodawać porcjami suche składniki, po każdej części delikatnie mieszając masę. Przełożyć wszystko do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śred. 21 cm i piec w 180 st. C przez 10 min.
Śliwki pokroić na drobno, zalać rumem i odstawić do namięknięcia.
Ser zmielić dwukrotnie lub zmiksować blenderem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Śliwki obsypać mąką. Wmieszać do masy serowej. Przelać masę na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 30 min, potem zmniejszyć temp. do 150 st. C i piec przez następne 50 min. Ja piekłam w kąpieli wodnej.
Po upieczeniu studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ostudzone ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać wierzch gorzkim kakao.

Przepis bierze udział w akcji:


 
Ewka

2 komentarze:

  1. Takiego sernika jeszcze nie jadłem :) wygląda rewelacyjnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również jeszcze takiego sernika nie jadłam i w sumie to zastanawiam się jak może on smakować. Sama całkiem niedawno robiłam bardzo smaczne brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i myślę, że teraz to będzie moje ulubione ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...