środa, 26 grudnia 2012

Piernik staropolski - wersja ostateczna



Tak prezentuje się wersja ostateczna piernika staropolskiego. Jak już pisałam naprawdę wart przygotowania. Cały przepis tutaj.

Składniki na przełożenie:
  • 400 g powideł śliwkowych z czekoladą 
  • 2 łyżeczki żelatyny
Składniki na glazurę (przepis z tej strony, z moimi zmianami):
  • 28 g gorzkiej czekolady 
  • 1 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 2,5 łyżki gorzkiego kakao 
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/3 szklanki wody 
Powidła zagotować, zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na jeden blat piernika, przykryć drugim.
Składniki glazury wymieszać, wstawić nad palnik i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić i tężejącą polewą oblać ciasto.

Przepis bierze udział w akcji:

 
Ewka

1 komentarz:

  1. Ale pysznie wygląda:) Zjadłabym takiego piernika:)
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...