środa, 3 października 2012

Sernik cytrynowy



Bardzo podobny przepis do poprzedniego, a w zasadzie to oparty na tej samej podstawie. Intensywność smaku cytryny można regulować w zależności od upodobań, dodając mniej lub więcej skórki cytrynowej.
 
Składniki na
spód ciasteczkowy:

  •  70 g stopionego masła/margaryny
  •  135 g herbatników (ja użyłam „Holenderskich” SAN, można użyć ciastek owsianych, wtedy 165 g)
  • 1/2 szkl. kandyzowanej skórki cytrynowej
Składniki na masę serową:

  •  700 g sera białego (polecam twaróg tłusty)
  •  1 puszka mleka skondensowanego słodzonego/niesłodzonego (411 g)
  • 200 g białej czekolady
  •  4 jajka
  •  2 łyżki ekstraktu waniliowego (lepsza byłaby cytrynówka)
  •  cukier (do smaku)
  •  2 łyżki mąki
  • cytryna
  • 1/2 szkl. kandyzowanej skórki cytrynowej (można więcej, według uznania)

Składniki masy wyjąć wcześniej z lodówki, nie powinny być zimne. Czekoladę rozpuścić 
w kąpieli wodnej, ostudzić, ale uważać, żeby nie zastygła. Cytrynę sparzyć i dokładnie wyszorować, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach.

Ciastka zmielić/rozdrobnić, dodać skórkę cytrynową i wymieszać z tłuszczem. Wyłożyć na blachę (21 cm średnicy) i docisnąć. Włożyć do lodówki na 10 minut, a następnie podpiec 5-10 min w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.

Ser zmielić trzykrotnie (ja miksuję blenderem, jest szybciej i dokładniej), dodawać stopniowo mleko skondensowane dokładnie mieszając. Następnie wmieszać czekoladę. Dodawać po jednym jajku, wymieszać. Następnie dodać ekstrakt, cukier, po łyżce mąki i wymieszać. Na końcu wmieszać skórkę z cytryny i kandyzowaną. Należy starać się, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy.

Piec z parą*  przez 15 minut w 230 st. C. Następnie wyjąć ciasto i posypać czekoladą. Zmniejszyć temp. do 175 st. C i ponownie wstawić ciasto. Piec dalej przez ok. 50 minut. Gdyby zbytnio się przyrumieniło przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, nie otwierając piekarnika zostawić do częściowego wystudzenia. Po ok. 1-2 godzinach otworzyć drzwiczki piekarnika 
i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki (lub w inne zimne miejsce) na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Wierzch można polać lukrem lub rozpuszczoną białą czekoladą.

* wstawić do piekarnika drugą blachę lub szeroką blachę piekarnikową wypełnioną do połowy wrzącą wodą, nad nią, na kratce ustawić blachę z ciastem.

Ewka

5 komentarzy:

  1. lubię, gdy jest mocccno cytrynowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym serniku można poszaleć z cytryną :)

      E.

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale, szkoda że tak mało zdjęć!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bo to już jakiś czas temu robiony i zdjęcie nie z myślą o blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, uwielbiam cytrynowe smaki, więc o kawałeczek serniczka ładnie poproszę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...