sobota, 27 października 2012

Gotowanie po studencku: Potrawka z kurczaka z papryką


Jak zwykle szybko, prosto i tanio. Wydawałoby się, że jeśli chodzi o potrawki z kurczaka wymyślono już wszystko. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Jednak wystarczy zmienić jeden czy dwa składniki aby danie całkowicie zmieniło smak. Tym razem proponuję kurczaka 
z papryką na ryżu. Niby nic, ot zwykłe danie, ale dodatek tymianku powoduje, że nabiera innego smaku. Potrawki wystarczy na jedną całą torebkę ryżu.

Inspirowałam się  tym przepisem.

Składniki:
  • pół przeciętej wzdłuż pojedynczej piersi z kurczaka
  • pół czerwonej papryki
  • ¼ średniej cebuli
  • 1 średni pomidor
  • sól, pieprz,
  • spora szczypta suszonego tymianku  i czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka bulionu/rosołu  
  • ew. szczypta cukru  

Pierś i cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paski. Kurczaka posolić i popieprzyć. Podsmażyć na patelni. Dodać paprykę, smażyć chwilę, po czym dodać cebulę. Dołożyć przyprawy i smażyć do miękkości warzyw podlewając co jakiś czas bulionem. Gdyby potrawka wyszła kwaskowa (ze wzgl. na pomidory) polecam trochę ją posłodzić. Ja podałam z ryżem.

Przepis bierze udział w akcji Nakarm się studencie!
   

Ewka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...