środa, 19 września 2012

Nutella śliwkowa



Któż nie lubi nutelli? Osobiście nie znam takiej osoby;) Lecz niektórzy ograniczają sobie przyjemność z jedzenia jej z powodu wysokiej kaloryczności.  Dlatego przedstawiam trochę zdrowszą jej wersję, bo ze śliwek oraz gorzkiego kakao. Nutella śliwkowa jest bardzo smaczna, idealna jako dodatek do kanapek, ciasteczek i ciast:)


Składniki:
  • 3 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru ( ja dałam dużo mniej, ponieważ śliwki były słodkie)
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 200 g gorzkiego kakao ( lub 200 g gorzkiej czekolady)
Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do garnka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu często mieszając. Gdy owoce się rozpadną można zmiksować blenderem lub przepuścić przez durszlak w celu pozbycia się skórek. Następnie przełożyć do garnka i gotować około 2 godzin, masa nieco zgęstnieje( nie może być bardzo gęsta, gdyż po dodaniu reszty składników zgęstnieje dość istotnie. Po tym czasie  około 10 minut przed końcem gotowania wsypać cukier waniliowy i kakao( lub czekoladę) i dokładnie wymieszać. Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry nogami.


Aga

1 komentarz:

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...