poniedziałek, 3 września 2012

Barszcz czerwony




Idealny do krokietów, naleśników wytrawnych oraz tak po prostu sam w zimny wieczór:)


Składniki:

  • 1 kg buraków
  • Włoszczyzna
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta majeranku
  • Szczypta oregano
  • 6 łyżek octu
  • 1 łyżka miodu
  • Sól i pieprz

Buraki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, włoży ć do dużego garnka. Włoszczyznę obrać, umyć pokroić, włożyć do buraków, dodać ziele angielskie, listek laurowy, zalać 2 litrami wody. Gotować na dużym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Dodać 3 łyżki octu, by wywar nie stracił koloru. Później zmniejszyć ogień i gotować do 2 godzin. Doprawić majerankiem, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżką miodu, solą pieprzem i resztą octu. Gotować jeszcze kilka minut
Aga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...