czwartek, 6 września 2012

Ciasteczka owsiano-otrębowe bez tłuszczu




Chrupiące i dietetyczne ciasteczka nie zawierające tłuszczu. Smaczne z kubkiem zimnego mleka na śniadanie. 

Składniki:
  • 7 łyżek płatków owsianych,
  • 7 łyżek otrębów pszennych,
  • 7 łyżek  otrębów żytnich
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • Jajko
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 90 g musu jabłkowego
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 3 łyżki słonecznika
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
Jajko rozbić. Białko ubić na pianę, dodać cukier i żółtko i zmiksować. Dodać mus, sok jabłkowy, płatki, otręby, zarodki pszenne i proszek do pieczenia. Wymieszać.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować łyżką nieduże ciasteczka. Piec w temp. 180st. ok. 10-12 minut, do złotego koloru ciastek.



W wersji mniej dietetycznej, jednak nadal zdrowej można połowę ciasteczka zanurzyć w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie
Aga

1 komentarz:

  1. coś dla mnie :) uwielbiam ciasteczka owsiane, a że bez tłuszczu to jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...