środa, 30 lipca 2014

Chłodnik z botwinki


Upały na dworze powodują, że nie chce nam się spędzać czasu w kuchni, ani spożywać gorących potraw. Dlatego chłodnik jest idealną propozycją na letnie ochłodzenie. Szybki, prosty, kolorowy i co najważniejsze orzeźwiający sprawia, że mamy ochotę zjeść coś wartościowego, a do tego pysznego. Poniżej przepis :)


Składniki
  • 2 pęczki botwinki
  • 700 ml kefiru lub maślanki
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 ogórki gruntowe
  • kilka rzodkiewek
  • mała kalarepka (opcjonalnie)
  • duuuuużo koperku i szczypiorku :)
  • sól, pieprz
Myjemy botwinkę. Można odciąć liście, lecz ja zostawiłam, bo lubię takie „fafuły” w zupie :) Buraczki obieramy i wraz z łodygami kroimy w małą kostkę, liście rozdrabniamy. Całość zalewamy wodą w garnku, aby przykryła buraczki. Gotujemy 15 minut i studzimy, Kroimy w kostkę (lub ścieramy- ja wolę kostkę, bo lubię jak warzywa chrupią) ogórki, rzodkiewki i kalarepkę. przekładamy do dużej miski. Dodajemy drobno pokrojony koperek i szczypiorek. Całość zalewamy kefirem i przyprawiamy solą i pieprzem. Można lekko osłodzić. Chłodzimy w lodówce. Można dodać jajka ugotowane na twardo. Podałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

Smacznego!

Aga

2 komentarze:

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...