Szukałam
takiego przepisu od bardzo dawna. Miałam w głowie ciasto piernikowe, przełożone
dżemem brzoskwiniowym, żaden przepis nie odpowiadał jednak mojemu wyobrażeniu.
Nigdzie nie mogłam znaleźć nic podobnego, aż do niedawna. Może źle szukałam? :P
W każdym razie chodzi mi o kostki piernikowe w czekoladzie. U mnie trochę
większe niż na jeden kęs, może na dwa :) Połowę oblałam czekoladą, a połowę
polewą. Te w czekoladzie zdecydowanie wyglądają i smakują lepiej ;)
Przepis na
ciasto z tej strony.
Składniki piernika:
- 120 g miodu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 60 g masła
- 1 duże jajko
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
Przełożenie:
- dwa 200 g słoiczki dżemu brzoskwiniowego (słoiczki takie po przecieże pomidorowym)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo:
- rozpuszczona czekolada lub polewa czekoladowa (taką, która tężeje i się nie klei)
Miód, cukier
i masło rozpuścić. Lekko przestudzić. Mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika
przesiać. Do przesianych składników dodać jajko i ciepłą mieszankę miodową,
zmiksować na jednolitą masę.
Formę o
wymiarach 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę piernikową przełożyć do
formy i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 175 st. C przez 15 - 20
minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Dżem
przełożyć do małego garnka. Zmiksować blenderem na gładką masę i podgrzewać, aż
zacznie się gotować. Zdjąć z ognia, dosypać galaretkę (proszek) i bardzo
dokładnie wymieszać, żeby proszek się dobrze rozpuścił. Odstawić do ostudzenia.
Ciasto
piernikowe przekroić na pół (np. przy pomocy nitki). Wyłożyć na jedną połowę
tężejącą masę (ja swoją wstawiłam do lodówki, żeby przyspieszyć proces) i
równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugą połową ciasta. Odstawić do
całkowitego stężenia masy, po czym pokroić ciast w kostkę dowolnej wielkości.
Każdą kostkę oblać czekoladą lub polewą.
Ewka
Witam, też poszukuję takiego przepisu ja kiermasz świąteczny syna. Jak długo ta kostka zachowuje święzośc? Czy po upieczeniu jest twarda i musi odczekac?
OdpowiedzUsuńPiernik jest od razu mięciutki, nie musi leżakować. A świeżość? Ciężko stwierdzić, u mnie przeżyły parę dni około świąt i były tak samo dobre. Myślę, że czekolada spowalnia ich wysuszenie czy "starzenie".
UsuńE.
Mmm, kostka wygląda przepysznie :). Muszę wypróbować ten przepis. Jestem wielką fanką czekolady i stale próbuję nowych przepisów na mój ulubiony smakołyk. Od siebie mogę polecić czekoladowe power balls. Ostatnio przyrządzałam te ciasteczka wg przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i nawet się nie spodziewałam, że będą tak dobre :). Polecam każdemu wielbicielowi czekolad.
OdpowiedzUsuń