poniedziałek, 7 września 2015

Ciasteczka czekoladowe z chili



 
Co prawda mamy sezon na desery chłodzące i orzeźwiające, ale ja pozwoliłam sobie na upieczenie ciasteczek zupełnie nieletnich, bo rozgrzewających. Były one prezentem na urodziny koleżanki.

Nie muszę Was chyba przekonywać, że połączenie czekolady z chili to połączenie idealne. Doskonałe do kawy czy szklanki mleka.

Bojąc się nadmiernej ostrości, zmniejszyłam ilość chili. Mam nadzieję, że Wam zasmakują :)

Przepis pochodzi z tej strony. Podaję z moimi zmianami.

Składniki na 15 sztuk:
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 40 g cukru
  • 1 starta ostra papryczka chilli, suszona
  • 2 łyżki miodu
  • 1 małe jajko
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Susze składniki wymieszać w jednym naczyniu. W drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyć i dobrze wymieszać. Nabierać kulki ciasta o wielkości orzecha włoskiego, układać w sporej odległości do siebie, lekko spłaszczając. Piec 8 - 10 minut w 180 st. C. Studzić na blaszce i dopiero po chwili ściągnąć na kratkę.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...