poniedziałek, 29 września 2014

Wiśniowo-żurawinowy sernik na kruchym spodzie

Zachęcam wszystkich blogerów do wzięcia udziału w konkursie Almette. Do wygrania fajne nagrody. Jakiś czas temu zamieściłam przepis do konkursu w wersji wytrawnej, czyli pierogi z serkiem z kolorowym pieprzem, dziś wersja na słodko, czyli sernik na kruchym spodzie. Zapraszam :)

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki  
  • 1 margaryna  
  • 3 łyżki cukru 
  • 5 żółtek  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piana z białek:
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru

Składniki na masę serową:
  • 6 serków Almette z wiśnią i żurawiną
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 margaryny
  • 1 budyń śmietankowy lub 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo

Składniki ciasta zagnieść. 1/3 zamrozić, a resztę wyłożyć na blaszkę. Składniki masy utrzeć lub zmiksować i wyłożyć na ciasto. Ubić pianę z białek wraz z cukrem i wyłożyć na masę serową. Na piane zetrzeć zamrożone ciasto. Piec 1 godzinę w temperaturze 18 stopni.
Uwaga: Na masę serową można wyłożyć ulubione owoce.


Przepis bierze udział w konkursie Inspiruje mnie Almette:
 

                                         
Smacznego!
Aga

2 komentarze:

  1. Polecam! Serek smakowy można zastąpić zwykłym twarogiem 3-krotnie zmielonym lub wiaderkowym i dodać owoce ( nawet mrożone) i będzie roównie smaczne:)
    Pozdrawiam,
    Aga

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...