niedziela, 8 grudnia 2013

Piernik świąteczny, dla cierpliwych


Po dość długiej nieobecności zjawiam się z przepysznym piernikiem świątecznym. Mimo, że świąteczny to trzeba upiec go trochę wcześniej, żeby dojrzał do świąt. Co prawda ja spóźniłam się o tydzień, ale poskracam każdy z etapów o 1-2 dni i na Boże Narodzenie będzie gotowy. Ten piernik znacznie różni się od poprzednio zamieszczonego na blogu. Jest mniej puszysty, a za to bardziej zwarty. Po wielu razach byłam zachwycona piernikiem staropolskim, ale teraz wracam z pokorą do piernika dla cierpliwych ;)
Samo przygotowanie zabiera trochę czasu, ale zapewniam, że efekt jest tego wart. Gotowy piernik bardzo długo zachowuje świeżość i z każdym dniem staje się jeszcze lepszy.

Przepis znaleziony kilka lat temu na forum cincin. Podaję z moimi drobnymi zmianami.

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 25 dag miodu
  • 30 ml wódki
  • 2 jaja
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników (u mnie domowa)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 dag suszonych śliwek
 
Dodatkowo:
  • 50 ml herbaty
  • 100 ml nalewki śliwkowej
  • polewa czekoladowa
  • dżem/masa do przełożenia

Śliwki namoczyć, odsączyć i pokroić na drobno. Miód, cukier, masło i przyprawy rozpuścić w garnku. Odstawić do przestudzenia. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dołożyć pozostałe składniki, poza mąką i śliwkami. Również dobrze wymieszać. Na koniec wmieszać mąkę i śliwki. Ciasto wymieszać i przełożyć do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Oryginalny przepis podaje, że należy piec przez 60 min w temp. 200 st. C. Jednak wtedy ciasto lubi się przypalać. Dlatego też ja piekę w 160 st. C przez ok. 80 min. (sprawdzam patyczkiem).
Ostudzone ciasto, wyjąć z formy, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na tydzień w chłodne miejsce (np. najniższa półka w lodówce). Po tygodniu ciasto ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków i nasączyć herbatą wymieszaną z nalewką (ja używam połowy składników i nasączam strzykawką).
Ciasto odstawić na kolejny tydzień. Po tym czasie nasączyć resztą płynów i ponownie odstawić na tydzień. Dzień przed świętami przekroić na blaty, przełożyć masą i polać polewą.

Przepis bierze udział w akcji:
Ewka


1 komentarz:

  1. Przypominam, iz warunkiem zaakceptowania przepisu jest umieszczenie wraz z nim banerka akcji na blogu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...