niedziela, 17 listopada 2013

Niedziela na słodko: Biscotti

Te włoskie ciasteczka pieczone dwukrotnie przygotowuje już od bardzo dawna. Ale jakoś nie było okazji by wstawić je na bloga :) Dlatego dziś nadrabiam zaległości i zapraszam do ich upieczenia bo są przeeeepyszne :) Włosi jedzą biscotti maczając je w winie lub kawie, ponieważ są dość twarde, jak na sucharki przystało:)

Składniki:
  • 150 g mąki ( ja daję 75 g pszennej zwykłej i 75 pszennej pełnoziarnistej)
  • 75 g brązowego cukru
  • garść migdałów
  • garść orzechów laskowych**
  • garść posiekanej żurawiny**
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 2-3 krople ekstraktu waniliowego ( lub łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią)
Jajo miksujemy cukrem i ekstraktem waniliowym do białości.  Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia i miksujemy dalej ( uwaga maska będzie dość gęsta). Dodajemy orzechy, migdały i żurawinę i ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Formujemy długą bagietkę i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika n ok 20-25 minut. Po tym czasie nasza bagietka powinna się lekko zezłocić. Wyjmujemy bagietkę i odkładamy na kratkę by trochę przestygła. Następnie nożem z piłką kroimy na kromeczki o grubości o 0,5-1 cm. Wkładamy ponownie do piekarnika na 7-8 minut, po tym czasie przekładamy na druga stronę i znów pieczemy 7-8 minut. Ciasteczka przechowujemy w puszce lub szczelnym słoiku, o ile przetrwają i nie zostaną zjedzone od razu :)

Smacznego!
Aga
* Ładnie opakowane ciasteczka będą świetnym pomysłem na prezent, np. na Mikołajki :)
** Można dodać dowolnie dodatki, takie jak morele suszone, rodzynki, orzechy nerkowca czy inne.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...