sobota, 3 listopada 2012

Zupa z pieczonych ziemniaków i czosnku



Smaczna i rozgrzewająca zupa na jesienne, deszczowe dni. Nie wygląda zbyt apetycznie, ale za to nadrabia smakiem. Zdecydowania dla osób, których nie odrzuca czosnek. Mimo, iż jest pieczony i nie ma swojego zwyczajnego smaku to i tak jest wyczuwalny. Porcja na 4 osoby.

Składniki:
  • 600 g surowych ziemniaków (3 duże i 1 średni)
  • 1 l wywaru (u mnie rosół)
  • 4 ząbki czosnku
  • grzanki
  • pieprz, sól
Ziemniaki pokroić na drobne cząstki i wrzucić do gotującego wywaru. Podgotować chwilę, aż zaczną trochę mięknąć. Wyłowić, ułożyć wraz z czosnkiem na blaszce i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Ustawić opcję dodatkowego nagrzewanie od góry. Przypiec warzywa aż zaczną brązowieć, poczym wrzucić wszystko do wywaru. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5-10 minut. Na koniec zmiksować wszystko np. blenderem. Można doprawić do smaku, ja tego nie robiłam, ponieważ rosół był wystarczająco doprawiony. Podawać z grzankami.


Ewka

3 komentarze:

  1. ale bym zjadła taką gorącą zupkę w ten zimny, deszczowy dzień:)
    Jolka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna rozgrzewająca zupa na ten brzydki, ponury początek wiosny:)
    Pozdrawiam, Iza

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...