Pyszna,
zdrowa przekąska. W niewielkich ilościach można spożywać nawet na
diecie. Kaloryczność jednej kulki około 50 kcal:)
Składniki:
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 100 g kaszy manny
- 20 g cukru
- 30 g cukru z prawdziwa wanilią
- migdały blanszowane (około 30 sztuk)
- 75 g wiórek kokosowych
Do garnka
wlewamy mleko, wodę i wsypujemy kaszę mannę i cukier. Gotujemy na małym ogniu
ciągnie mieszając tak długo, aż kasza zesztywnieje. Do gorącej kaszy wsypujemy
1/3 wiórek kokosowych. Kaszę odstawiamy i czekamy aż przestygnie. Z
lekko ciepłej formujemy kulki, do środka wkładamy migdała i obtaczamy w
wiórkach kokosowych. Gotowe rafaello schładzamy w lodówce kilka godzin. Z
podanych proporcji wychodzi 30 kulek wielkości oryginalnego rafaello.
Aga:)
O jakie fajne rafaellki:)
OdpowiedzUsuńwow, muszę takie zrobić ;))
OdpowiedzUsuńale świetny pomysł z tą kaszą manną! zapisuję sobie! :)
OdpowiedzUsuńa ja właśnie robiąc sobie niedawno kaszę mannę na śniadanie przez przypadek zrobilam ją zbyt zwartą, teraz dzięki Tobie widzę że można to fajnie wykorzystać! ;)
OdpowiedzUsuń