wtorek, 21 sierpnia 2012

Pierogi ruskie

Tak wiem, że danie to może nie należy do najbardziej dietetyczne, ale jest przepyszne i czasem nie można się powstrzymać by zjeść coś tak tuczącego. Potem pojawiają się wyrzuty sumienia i zapewnianie, że to był ostatni raz, że już więcej nie zjem nic takiego, od jutra dieta. A może nie warto siebie aż tak karać, tylko zjeść choćby o jedną sztukę mniej i mieć dobre samopoczucie, że przygotowało się coś samemu, że rodzince smakowało:)

Składniki na ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 250ml gorącej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:
  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 250g twarogu chudego
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek i ser dodać do ziemniaków, doprawić i połączyć.
Do mąki dodać gorącą wodę, szczyptę soli  i zagnieść ciasto
Ciasto rozwałkowywać , wykrawać kółka ( najlepiej ostrą szklanką)  i łyżeczką nakładać farsz. Zlepić. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować ok. 2-3 minuty. Wyjąć. Podawać z tłuszczem ze skraweczkami i usmażoną cebulką.
 
Aga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...