poniedziałek, 2 marca 2015

Sweet potato pancakes, czyli naleśniki z batatów

Z batatami mam do czynienia po raz pierwszy. Są dla mnie ciekawą nowością, z której, jak się okazało można przygotować wiele interesujących potraw. Jak na razie skusiłam się na frytki i te oto naleśniki. Frytki były niezłym zaskoczeniem, bo nie spodziewałam się aż takiej słodkości :P Niemniej jednak zdecydowanie polecam do wypróbowania!
Natomiast naleśniki te okazały się miłą odmianą od dotychczas serwowanych przeze mnie. Wyczuwalny jest lekko korzenny aromat i posmak słodkiego ziemniaka.

Składniki na 8 sztuk:
  • puree z ½ dużego batata (sposób przygotowania poniżej)
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka miodu
Batata obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w misce, przykryć talerzem i podgrzewać w mikrofalówce przez 8 minut. Po tym czasie rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem. Przestudzić. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni bez oleju do lekkiego zbrązowienia. Podawać polane miodem.

Przepis bierze udział w akcji:
Bataty everywhere
Ewka



3 komentarze:

  1. takich pancaków jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie słodkość batata też bardzo zdziwiła przy pierwszym podejściu :D Cudowne placuszki *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dzisiaj będę piekła bataty do sałatki :)
    Bardzo lubię te słodkie ziemniaki :)
    Placuszki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...