wtorek, 28 maja 2013

Gotowanie po studencku: Kotlety z soczewicy ze szczypiorkiem, cheddarem i parmezanem




Po dłuższej nieobecności witam ponownie. I ponownie przedstawiam przepis z serii dla studentów. Postanowiłam odświeżyć trochę stary przepis na kotlety z soczewicy dodając szczypiorek i sery. Bardzo udane połączenie. Polecam z warzywami, sałatką ziemniaczaną i koniecznie polane sosem. U mnie tym razem tylko z groszkiem i sosem grzybowym.

Składniki na 7 kotletów:
  • 0,5 szkl. zielonej soczewicy
  • bułka tarta
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego na małych oczkach cheddara
  • 1 łyżka tartego parmezanu (można użyć tych tartych serów udających parmezan, np. z Biedronki :)
  • sól, pieprz
Soczewicę przepłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną soczewicę ostudzić i rozgnieść. Dodać pozostałe składniki (bułki tartej tyle, żeby dało się formować kotleciki) i dobrze wymieszać. Można dodatkowo rozgniatać soczewicę łyżką. Nabierać po łyżce masy i formować kotlety. Usmażyć.

Przepis bierze udział w akcji:
Ewka



2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na kotlety :) choć pewnie student ma do użytku tylko goudę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, najprawdopodobniej :P Ja sama przeważnie nie dysponuję tamtymi serami. Ogólnie chodzi o to, żeby dodać sera, który będzie miał intensywny smak, najlepiej jakiegoś ostrego.

      E.

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...