piątek, 12 kwietnia 2013

Ziołowe kotlety mielone z fetą



Po wielu bezmięsnych przepisach przyszedł wreszcie czas na coś mięsnego. Kotleciki są doskonałym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad. Z dodatkiem ziemniaków, surówki i sosu, zadowolą na pewno każde podniebienie. Kiedyś nie przepadałam za kotletami mielonymi, ale teraz odpowiednio przyrządzone i koniecznie z ziołami są jednym z moich ulubionych dań. Tym razem postanowiłam je trochę podrasować dodatkiem fety. Smakują znakomicie.

Składniki na 5 kotletów:
  • 25 dag mięsa mielonego (dowolnego)
  • 2 łyżki bułki tartej + ew. dodatkowo gdyby masa była za rzadka
  • 6 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • sól, biały pieprz, papryka mielona słodka, 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ok. ¼ opakowania fety
Fetę pokroić w słupki. Bułkę tartą wsypać do miski, zalać mlekiem i odstawić na ok. 5 minut. Dodać mięso, jajko, przyprawy i wymieszać. W razie potrzeby można dodać trochę bułki tartej. Nabierać sporą łyżkę masy, rozpłaszczać w dłoni, na środek nakładać fetę i formować kotlety. Kotleciki usmażyć na patelni, po czym dolać wody do ok. 1/3 ich wysokości, przykryć pokrywką i parować do momentu aż cała woda się zredukuje.

Ewka

3 komentarze:

  1. fajny przepis na pewno wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis ! Zapraszam do siebie na konkurs
    http://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...