niedziela, 3 marca 2013

Rogaliki czekoladowo - kokosowe


 
Te rogaliki to jedne z najlepszych słodkości, jakie w życiu jadłam. Jak już zacznie się jeść to nie można skończyć :) Polecam od razu zrobić z całej porcji, bo szybko się kończą ;)
Przepis pochodzi z tego bloga.

Składniki na zaczyn:
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 22 g surowych drożdży
  • 1 płaska łyżka mąki
Składniki na ciasto:
 
  • 3 jajka
  • 250 ml oleju
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kakao
  • ok.1 kg mąki (ja zużywam trochę mniej)
Składniki na syrop:
  • 200 ml wody
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki zaczynu wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu i poczekać aż podwoi swoją objętość. Jajka zmiksować z olejem, następnie dodać wyrośnięty zaczyn. Masę podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać wiórki kokosowe i tyle mąki, aby ciasto było lekko miękkie, ale na tyle gęste, żeby nadawało się do wałkowania. Do drugiej masy dodać 3 łyżki kakao i mąkę, podobnie jak poprzednio. Oba ciasta przełożyć do oddzielnych misek, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu każde z ciast podzielić na cztery części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o grubości 3-4 mm. Na ciemny placek delikatnie nałożyć jasny i dodatkowo rozwałkować, żeby ciasta się lepiej połączyły, a całość nie była z byt gruba. Ciasto podzielić na dowolną ilość części-trójkątów (6-12), w zależności, jak duże chcemy mieć rogaliki. Każdy trójkąt lekko rozciągnąć i naciąć na szerszym boku (na dł. ok. 1 cm, nacięcie prostopadle do boku). Następnie zwinąć w rulon, zagiąć boki, tworząc rogalika. Rogaliki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, w pewnych odległościach od siebie (ciasto wyrasta podczas pieczenia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 15-20 minut. W tym czasie przygotować syrop. Wszystkie składniki wymieszać i gotować aż do zgęstnienia. Następnie maczać rogaliki w syropie i odkładać do stężenia. W oryginale trzeba pokryć rogaliki dwa razy, ja robię to tylko raz.

Ewka

7 komentarzy:

  1. ale to pysznie wygląda. zjadłabym od razu wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne rogaliki, takich czekoladowych jeszcze nie jadłam, w sobotę robiłam z nadzieniem migdałowym(kuchnia lidla), również pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie rogaliki upieke narzeczonej z okazji Dnia Kobiet:) trzymajcie za mnie kciuki,zeby sie udaly:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie zadowolona :)

      E.

      Usuń
    2. Narzeczonej smakowały, powiedziała że jestem świetnym cukiernikiem :-D

      Usuń
    3. Cieszę się bardzo, pozazdrościć narzeczonej takiego cukiernika :)

      E.

      Usuń
  4. przepyszne sa takie rogaliki wlasnej roboty :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...