wtorek, 12 lutego 2013

Zdrowe, pełnoziarniste, wytrawne muffiny


Powrót po prawie miesiącu nieobecności. Spowodowane to było sesją u mnie i Ewki oraz egzaminem inżynierskim u mnie. Ciężki czas, dużo nauki, mało czasu na eksperymenty kulinarne. Teraz mam nadzieję, że posty pojawiać się będą bardziej regularnie:) Dziś przepis zaczerpnięty z tego bloga. Muffiny pełnoziarniste są genialne!:) Sycące, aromatyczne.Idealne na śniadanie czy jako przekąskę. 

Składniki:
  •  6 łyżek otrębów owsianych 
  •  6 łyżek mąki pełnoziarnistej 
  •  mała łyżeczka proszku do pieczenia 
  •  2 jajka 
  •  4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego
  •  2 ząbki czosnku 
  •  nadzienie: pomidor, szynka drobiowa w kosteczkę, ser żółty 
  •  sól, pieprz 
Jajka, jogurt i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku mieszamy, dodajemy otręby, mąkę, proszek, sól, pieprz. Nakładamy po łyżce do każdej papilotki, na to cienki kawałeczek sera, szynki i pomidora, następnie reszta ciasta do ¾ wysokości papilotki. Na wierzch cieniutkie plasterki sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut aż będą jasno- brązowe.





 Smacznego!
 Aga

8 komentarzy:

  1. Wytrawnych nigdy nie jadłam. Podoba mi się przepis - zdrowe, pełnoziarniste babeczki to idealna propozycja na śniadanie :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam! Są naprawdę pyszne:)
      Aga

      Usuń
  2. Zdrowe i smaczne to najlepsze połączenie! Fajne te muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wygląda smakowicie, ale trochę odstraszają mnie te parówki na zdjęciu...chyba z takimi dodatkami te muffinki przestają być zdrowe niestety :/ Ale przepis wypróbuje na pewno tylko z innymi dodatkami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli parówki zawierają od 90 % mięsa w swym składzie to są bardo dobrej jakości i czasem nawet zdrowsze i smaczniejsze od większości wędlin dostępnych na rynku :) Nie bójmy się tego rodzaju wędlin-czytajmy etykiety :)
      Pozdrawiam, Aga

      Usuń
  4. Fajny przepis :) a czy moge pominac otręby bo akurat nie mam, a ser zastąpić mozarellą?
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można użyć mozzarelli:) A zamiast otrębów można użyć drobnych płatków owsianych lub zwiększyć ilość mąki o 3-4 łyżki :)
      Aga

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...