sobota, 16 marca 2013

Gotowanie po studencku: Kus-kus z dodatkami



Po długiej przerwie wraca Gotowanie po studencku. Tym razem jednak jest to bardziej pomysł niż przepis, ponieważ proporcje są raczej przybliżone. Kus-kus jest ciekawą odmianą od ziemniaków czy ryżu. Można ten dodatek również dowolnie modyfikować, dodając za każdym razem inne przyprawy. Polecam.

Składniki na 2 porcje:
  • pół szklanki kus-kusu (suchego)
  • dwie raczej cienkie marchewki
  • 7-8 małych pieczarek
  • ½ ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej sezamowy
Marchewki i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na oleju sezamowym razem z czosnkiem. Przygotować kaszę wg. przepisu na opakowaniu, dodać do warzyw, przyprawić sosem sojowym i pieprzem, wymieszać. Moja kasza stanowiła dodatek do kotletów sojowych i sałatki z czerwonej kapusty. Polecam poeksperymentować z dodatkiem estragonu, który moim zdaniem świetnie pasuje do kus-kusu.
Ewka

2 komentarze:

  1. Właśnie się zastanawiałam co zrobić na obiad :-) Już wiem, będzie kuskus z dodatkami ;-)
    I.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że skorzystałaś z mojego pomysłu. Kus kus w tej postaci też nieźle sprawdza się jako drugie śniadanie do szkoły/pracy. :)

      E.

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...