niedziela, 25 listopada 2012

Piernik staropolski



Robię tego piernika po raz drugi, ale już wiem, że nie ostatni. W tamtym roku było pierwsze podejście i było baaardzo udane. Piernik jest naprawdę świetny. Mięciutki, z odpowiednią ilością przypraw, długo trzyma świeżość, a im starszy tym lepszy. Niektórych można odstraszyć czas oczekiwania, ale ten smak rekompensuje wszystko. Bardzo polecam, zwłaszcza, że to już ostatnia okazja na jego przygotowanie. Ja nie miałam wcześniej czasu i dlatego będę musiała skrócić odrobinę leżakowanie.

Przepis krąży od dawna po internecie, ja korzystałam z tego bloga.

Składniki:
  • 1/4 kg miodu (u mnie lipowy)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 12,5 dag margaryny (lub smalcu, ja dałam pół na pół)
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki zimnego mleka
  • 20 g domowej przyprawy do piernika
W garnku stopniowo podgrzać miód, cukier i tłuszcz, aż do rozpuszczenia. Ostudzić masę. Następnie dodać przyprawę, jajka i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku i dobrze wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo, dokładnie mieszając.  Ciasto przełożyłam do garnka, przykryłam ściereczką i luźno owinęłam torebką foliową. Wstawiłam do lodówki na najniższą półkę i tak będę przechowywać przez ok. 4 tygodnie (do 21. grudnia).


Dojrzałe ciasto rozwałkować na blaty grubości 0,5 cm (ciasto bardzo wyrasta). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 15-20 minut. Odstawić do ostygnięcia, przełożyć pergaminem, zawinąć w ściereczkę i ułożyć jeden blat na drugim, a potem wszystkie blaty równomiernie obciążyć czymś ciężkim.

Po trzech dniach przełożyć wybranymi masami. Zawinąć przełożone blaty piernika w pergamin i lnianą ściereczkę i odłożyć znów obciążone na jeszcze jeden dzień. Po czym polać polewą.


Ewka

Domowa przyprawa do piernika




Bardzo ciężko znaleźć w naszych sklepach przyprawę do piernika bez mąki i innych zbędnych dodatków. Są takie, które są bardzo dobre, nie twierdzę, że nie, ale można też trafić na takie, w których mąka to chyba połowa składu i przyprawą do piernika są tylko z nazwy. Dlatego też postanowiłam przygotować swoją własną. I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona. Intensywna w smaku i zapachu nada każdemu piernikowi charakteru. Także następnym razem, przed pieczeniem piernika nie zastanawiajcie się tylko zróbcie swoją własną mieszankę, bo naprawdę warto.

Przepis z  tego bloga, zmniejszyłam tylko ilości składników.

Składniki:
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu
Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać. Jeśli nie macie mielonych goździków lub ziela angielskiego polecam zmielić w młynku do kawy, przesiać na sitku i z tego wziąć odpowiednią liczbę łyżeczek. Wyszło ok. 12 łyżeczek przyprawy. Ja swoją mieszankę przechowuję w torebce po goździkach i w torebce foliowej.


Ewka

sobota, 24 listopada 2012

Pralinki jak Rafaello


Pyszna, zdrowa przekąska. W niewielkich ilościach można spożywać nawet na diecie. Kaloryczność jednej kulki około 50 kcal:)

Składniki:
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 100 g kaszy manny
  • 20 g cukru 
  • 30 g cukru z prawdziwa wanilią
  • migdały blanszowane (około 30 sztuk)
  • 75 g wiórek  kokosowych

Do garnka wlewamy mleko, wodę i wsypujemy kaszę mannę i cukier. Gotujemy na małym ogniu ciągnie mieszając tak długo, aż kasza zesztywnieje. Do gorącej kaszy wsypujemy 1/3 wiórek kokosowych.   Kaszę odstawiamy i czekamy aż przestygnie. Z lekko ciepłej formujemy kulki, do środka wkładamy migdała  i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe rafaello schładzamy w lodówce kilka godzin. Z podanych proporcji wychodzi 30 kulek wielkości oryginalnego rafaello.

Aga:)


niedziela, 11 listopada 2012

Ciasteczka owsiane z sezamem i czekoladą



Miałam ochotę dzisiaj na coś słodkiego. W szafkach pusto, sklepy pozamykane, więc postanowiłam sama coś zrobić. A że uwielbiam ciastka owsiane wybór padł właśnie na nie. Ich zaletą jest to, że szybko się je robi i nie potrzebne są wyszukane składniki. Porcja na 15 sporych ciastek.

Składniki:
  • 100 g masła/margaryny
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. płatków owsianych
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szkl. mąki
  • ½ szkl. cukru
  • 3 łyżki sezamu
  • kilka kostek czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
Masło i cukier podgrzewać aż do rozpuszczenia. Przestudzić trochę, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać proszek i płatki, wymieszać. Na końcu dodać mąkę, sezam oraz czekoladę i wymieszać. Nabierać łyżką porcje ciasta, formować kule i układać na blasze w sporych odstępach, delikatnie docisnąć każde ciastko łyżką, ale nie spłaszczać całkowicie. Piec w temp. 175 st. C aż się zezłocą, ok. 20 minut. Przed zdjęciem z blachy należy odczekać kilka minut, żeby się nie rozpadły.

Ewka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...