Kasza gryczana jest zdecydowanie niedoceniana w naszym społeczeństwie.
Wielu ludzi uważa ją za nudną, niesmaczną. A wcale nie musi tak być! Kaszę
można łączyć z mięsnymi dodatkami jak i z wegetariańskimi. Kasza gryczana zawierają
bardzo dobre jakości białko, tłuszcze, składniki odżywcze. Duża zawartość w
niej polifenoli odpowiada za opóźnienie procesów starzenia, zwiększa odporność
organizmu. Dziś przedstawiam przepis na sałatkę z kaszą gryczaną, wędzonym
kurczakiem i warzywami. Idealna na obiad lub na druie śniadanie na uczelnie czy do pracy.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej ( przed ugotowaniem)
- Wędzone udko z kurczaka
- 3 ogórki kiszone
- Puszka groszku z marchewką
- Kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- Sól, pieprz
Kaszę gotujemy na sypko. 1 szklanka kaszy na 2 szklanki
wody. Gotujemy aż kasza wchłonie cała wodę ( trwa to ok. 20 minut). Udko z
kurczaka obieramy z mięsa i kroimy w małe kawałki. Ogórki kroimy w kostkę,
groszek i marchewkę odcedzany z płynu. Jogurt naturalny mieszamy z musztardą,
solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Podajemy
z rzeżuchą lub ulubionymi ziołami.
Smacznego!
Aga:)
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńtrafiłam tu szukając przepisów na sałatkę z kaszy gryczanej, bo mi się znudziła już moja standardowa mieszanka. Z miłą chęcią zrobię skok w bok z Twoją sałatką.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika