Po dłuższej nieobecności witam ponownie. I ponownie
przedstawiam przepis z serii dla studentów. Postanowiłam odświeżyć trochę stary
przepis na kotlety z soczewicy dodając szczypiorek i sery. Bardzo udane połączenie.
Polecam z warzywami, sałatką ziemniaczaną i koniecznie polane sosem. U mnie tym
razem tylko z groszkiem i sosem grzybowym.
Składniki na
7 kotletów:
- 0,5 szkl. zielonej soczewicy
- bułka tarta
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 jajko
- 2 łyżki startego na małych oczkach cheddara
- 1 łyżka tartego parmezanu (można użyć tych tartych serów udających parmezan, np. z Biedronki :)
- sól, pieprz
Soczewicę
przepłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną soczewicę
ostudzić i rozgnieść. Dodać pozostałe składniki (bułki tartej tyle, żeby dało
się formować kotleciki) i dobrze wymieszać. Można dodatkowo rozgniatać
soczewicę łyżką. Nabierać po łyżce masy i formować kotlety. Usmażyć.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka
Bardzo fajny pomysł na kotlety :) choć pewnie student ma do użytku tylko goudę :D
OdpowiedzUsuńHehe, najprawdopodobniej :P Ja sama przeważnie nie dysponuję tamtymi serami. Ogólnie chodzi o to, żeby dodać sera, który będzie miał intensywny smak, najlepiej jakiegoś ostrego.
UsuńE.