czwartek, 11 kwietnia 2013

Gotowanie po studencku: Kolorowy, warzywny kus-kus

Weekend się zbliża, więc przed następnymi zakupami trzeba wyczyścić lodówkę :) I znów przepis wegetariański. Nie wiem czemu, ale ostatnimi czasy w mojej kuchni goszczą właśnie przepisy bezmięsne. Może dlatego, że przeważnie są szybkie i łatwe, a z mięsem jest czasem kłopot, bo np. trzeba pamiętać, że powinno się je wcześniej rozmrozić, jeśli nie ma się świeżego :P

Składniki na 2 porcje:
  • trochę ponad pół szklanki suchego kus-kusu
  • 2 małe dymki ze szczypiorkiem
  • 4 średnie boczniaki
  • ½ małego brokuła
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 3 łyżki sosu warzywnego (może być gotowy)
  • estrago, pieprz ziołowy
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • ew. 3-4 łyżki wody
Kus-kus przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Brokuła podzielić na różyczki, każdą z nich pokroić na mniejsze części, wrzucić do wrzątku i pogotować kilka minut, aż trochę zmiękną. Boczniaki pokroić w paski, dymkę na drobno i razem z brokułami wrzucić na rozgrzany olej sezamowy. Smażyć ok. 10-15 min, aż brokuły i grzyby zmiękną. Pod koniec smażenia dodać kukurydzę i sos warzywny. Wymieszać i chwilkę podsmażyć. Gdyby użyty sos był bardzo gęsty polecam dodać trochę wody. Usmażone warzywa dodać do kus-kusu, dokładnie wymieszać. Podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięsa.

Ewka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...