Weekend się zbliża, więc przed następnymi zakupami trzeba
wyczyścić lodówkę :) I znów przepis wegetariański. Nie wiem czemu, ale
ostatnimi czasy w mojej kuchni goszczą właśnie przepisy bezmięsne. Może
dlatego, że przeważnie są szybkie i łatwe, a z mięsem jest czasem kłopot, bo np.
trzeba pamiętać, że powinno się je wcześniej rozmrozić, jeśli nie ma się
świeżego :P
Składniki na
2 porcje:
- trochę ponad pół szklanki suchego kus-kusu
- 2 małe dymki ze szczypiorkiem
- 4 średnie boczniaki
- ½ małego brokuła
- 4 łyżki kukurydzy
- 3 łyżki sosu warzywnego (może być gotowy)
- estrago, pieprz ziołowy
- sos sojowy
- olej sezamowy
- ew. 3-4 łyżki wody
Kus-kus
przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Brokuła podzielić na różyczki, każdą z nich pokroić na
mniejsze części, wrzucić do wrzątku i pogotować kilka minut, aż trochę zmiękną.
Boczniaki pokroić w paski, dymkę na drobno i razem z brokułami wrzucić na
rozgrzany olej sezamowy. Smażyć ok. 10-15 min, aż brokuły i grzyby zmiękną. Pod
koniec smażenia dodać kukurydzę i sos warzywny. Wymieszać i chwilkę podsmażyć. Gdyby użyty sos był bardzo gęsty polecam dodać trochę wody. Usmażone warzywa dodać do kus-kusu, dokładnie wymieszać.
Podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)