wtorek, 9 kwietnia 2013

Gotowanie po studencku: Minipizze na cieście francuskim



Takiej pizzy pewnie jeszcze nie jedliście. Kiedyś miałam ochotę na minmipizze, miałam nawet składniki, ale jakoś brakło czasu i chęci na zagniatanie ciasta. A że akurat w lodówce zalegało od dłuższego czasu ciasto francuskie, postanowiłam je wykorzystać. I tak powstały „minipizze”. Oczywiście sporo odbiegają smakowo od prawdziwej pizzy, ale mimo to są równie smaczne.


Składniki na 8 minipizz:
  • arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 5-6 średnich pieczarek
  • ¼ czerwonej papryki
  • 2 małe dymki
  • 1 parówka lub kawałek kiełbasy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • starty ser żółty (ja akurat nie miałam i użyłam plasterkowanego porwanego na małe kawałeczki)
  • pieprz, sól, bazylia, zioła prowansalskie, oregano (dowolnie)
Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z parówką/kiełbasą. Wrzucić na patelnię paprykę i parówkę, podsmażyć, następnie dodać pieczarki i dymki. Dołożyć przecier i ketchup, przyprawić i smażyć do momentu, aż warzywa będą miękkie. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 8 części. Gotowy farsz rozłożyć na każdej części, posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 15-20 minut. Należy uważać, żeby ciasto się nie przypiekło. 




I przed wstawieniem do piekarnika:
 Przepis bierze udział w akcji:
Czas na ciasto francuskie !
Ewka

4 komentarze:

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...