Takiej pizzy pewnie jeszcze nie jedliście. Kiedyś miałam
ochotę na minmipizze, miałam nawet składniki, ale jakoś brakło czasu i chęci na
zagniatanie ciasta. A że akurat w lodówce zalegało od dłuższego czasu ciasto
francuskie, postanowiłam je wykorzystać. I tak powstały „minipizze”. Oczywiście
sporo odbiegają smakowo od prawdziwej pizzy, ale mimo to są równie smaczne.
Składniki na
8 minipizz:
- arkusz gotowego ciasta francuskiego
- 5-6 średnich pieczarek
- ¼ czerwonej papryki
- 2 małe dymki
- 1 parówka lub kawałek kiełbasy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ketchupu
- starty ser żółty (ja akurat nie miałam i użyłam plasterkowanego porwanego na małe kawałeczki)
- pieprz, sól, bazylia, zioła prowansalskie, oregano (dowolnie)
Warzywa
umyć, pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z parówką/kiełbasą. Wrzucić na
patelnię paprykę i parówkę, podsmażyć, następnie dodać pieczarki i dymki.
Dołożyć przecier i ketchup, przyprawić i smażyć do momentu, aż warzywa będą
miękkie. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 8 części. Gotowy farsz
rozłożyć na każdej części, posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku
nagrzanym do 175 st. C przez 15-20 minut. Należy uważać, żeby ciasto się nie
przypiekło.
I przed wstawieniem do piekarnika:
Fajna i prosta przekąska:)
OdpowiedzUsuńNadaje się też na obiad :)
UsuńRobiłam bardzo podobne i przyznaję, że są super! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba takie połączenie
OdpowiedzUsuń