Przepis z serii czyścimy lodówkę. Zostało mi trochę ryżu
i kukurydzy z poprzednich obiadów, szkoda mi było wyrzucać, więc wymyśliłam
takie o to placuszki. Smaczne i pożywne, a przede wszystkim bardzo szybkie w
przygotowaniu. Doskonale smakują z sosem warzywnym.
Składniki na 5 placuszków:
- pół szklanki ugotowanego ryżu (u mnie brązowy)
- 2 łyżki czerwonej papryki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowanej
- łodyżka ze szczypiorkiem z małej dymki
- pieprz ziołowy, sól, curry
- 3 łyżki mąki
- 1 małe jajko
- ewentualnie 1-2 łyżki mleka
Paprykę i
szczypiorek pokroić na drobno, podsmażyć na minimalnej ilości oleju. Dodać do kukurydzy i ryżu,
rozgnieść widelcem lub np. rozgniataczem do ziemniaków. Dołożyć jajko i dokładnie
wymieszać. Na końcu wmieszać mąkę oraz przyprawy, ciasto ma mieć konsystencję dość gęstą, ale
przy tym delikatnie lejącą. W razie potrzeby dodać mleko. Nakładać masę łyżką i
smażyć małe placuszki. Podawać z domowym sosem warzywnym lub gotowym (jak w
moim przypadku :P).
Ewka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)