poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Gotowanie po studencku: Placki ryżowe z warzywami



Przepis z serii czyścimy lodówkę. Zostało mi trochę ryżu i kukurydzy z poprzednich obiadów, szkoda mi było wyrzucać, więc wymyśliłam takie o to placuszki. Smaczne i pożywne, a przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu. Doskonale smakują z sosem warzywnym.

Składniki na 5 placuszków:
  • pół szklanki ugotowanego ryżu (u mnie brązowy)
  • 2 łyżki czerwonej papryki
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowanej
  • łodyżka ze szczypiorkiem z małej dymki
  • pieprz ziołowy, sól, curry
  • 3 łyżki mąki
  • 1 małe jajko
  • ewentualnie 1-2 łyżki mleka
Paprykę i szczypiorek pokroić na drobno, podsmażyć na minimalnej ilości oleju. Dodać do kukurydzy i ryżu, rozgnieść widelcem lub np. rozgniataczem do ziemniaków. Dołożyć jajko i dokładnie wymieszać. Na końcu wmieszać mąkę oraz przyprawy, ciasto ma mieć konsystencję dość gęstą, ale przy tym delikatnie lejącą. W razie potrzeby dodać mleko. Nakładać masę łyżką i smażyć małe placuszki. Podawać z domowym sosem warzywnym lub gotowym (jak w moim przypadku :P).


Ewka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...