Po wielu bezmięsnych przepisach przyszedł wreszcie czas
na coś mięsnego. Kotleciki są doskonałym pomysłem na niedzielny, rodzinny
obiad. Z dodatkiem ziemniaków, surówki i sosu, zadowolą na pewno każde
podniebienie. Kiedyś nie przepadałam za kotletami mielonymi, ale teraz
odpowiednio przyrządzone i koniecznie z ziołami są jednym z moich ulubionych
dań. Tym razem postanowiłam je trochę podrasować dodatkiem fety. Smakują
znakomicie.
Składniki na
5 kotletów:
- 25 dag mięsa mielonego (dowolnego)
- 2 łyżki bułki tartej + ew. dodatkowo gdyby masa była za rzadka
- 6 łyżek mleka
- 1 jajko
- sól, biały pieprz, papryka mielona słodka,
- 1 łyżeczka tymianku
- ok. ¼ opakowania fety
Fetę pokroić
w słupki. Bułkę tartą wsypać do miski, zalać mlekiem i odstawić na ok. 5 minut.
Dodać mięso, jajko, przyprawy i wymieszać. W razie potrzeby można dodać trochę
bułki tartej. Nabierać sporą łyżkę masy, rozpłaszczać w dłoni, na środek nakładać fetę i
formować kotlety. Kotleciki usmażyć na patelni, po czym dolać wody do ok. 1/3
ich wysokości, przykryć pokrywką i parować do momentu aż cała woda się
zredukuje.
Ewka
fajny przepis na pewno wypróbuje
OdpowiedzUsuńPolecam z ulubionym sosikiem :)
UsuńE.
świetny przepis ! Zapraszam do siebie na konkurs
OdpowiedzUsuńhttp://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html