niedziela, 30 września 2012

Sernik czarnoleski z pijanymi wiśniami



Bardzo smaczny sernik, jednak nie dla dzieci, ze względu na obecność wiśni z nalewki. Nie nadaje się do jedzenia tego samego dnia, ale myślę, że warto trochę poczekać. Z wierzchu jest trochę ciemny, ale to ze względu na czekoladę, którą posypałam wierzch.

Składniki na spód ciasteczkowy:

  •  70 g stopionego masła/margaryny
  •  135 g herbatników (ja użyłam „Holenderskich” SAN, można użyć ciastek owsianych, wtedy 165 g)

Składniki na masę serową:

  •  700 g sera białego (polecam twaróg tłusty)
  •  1 puszka mleka skondensowanego słodzonego/niesłodzonego (411 g)
  •  4 jajka
  •  2 łyżki nalewki wiśniowej
  •  cukier (do smaku, jeśli używamy mleka niesłodzonego)
  •  2 łyżki mąki
  •  250 g wiśni z nalewki (odłożyć 3-4 łyżki na wierzch)
  •  50 g gorzkiej czekolady startej na tarce o dużych oczkach (ok. 10 g odłożyć do posypania wierzchu)

Składniki masy wyjąć wcześniej z lodówki, nie powinny być zimne.

Ciastka zmielić/rozdrobnić i wymieszać z tłuszczem. Dodawać ciastka stopniowo, ponieważ 
w zależności od ich rodzaju może wystarczyć mniejsza ilość. Wyłożyć na blachę i docisnąć. Włożyć do lodówki na 10 minut, a następnie podpiec 5-10 min w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.

Ser zmielić trzykrotnie (ja miksuję blenderem, jest szybciej i dokładniej), dodawać stopniowo mleko skondensowane dokładnie mieszając. Dodawać po jednym jajku, wymieszać. Następnie dodać nalewkę, cukier, na końcu po łyżce mąki i wymieszać. Wiśnie obsypać mąką, usunąć nadmiar na sitku i razem z czekoladą wmieszać do ciasta. Polecam mieszać drewnianą łyżką, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy. Pozostałe wiśnie ułożyć na wierzchu ciasta. Masę serową wylać do formy.

Piec z parą*  przez 15 minut w 230 st. C. Następnie wyjąć ciasto i posypać czekoladą. Zmniejszyć temp. do 175 st. C i ponownie wstawić ciasto. Piec dalej przez ok. 50 minut. Gdyby zbytnio się przyrumieniło przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, nie otwierając piekarnika zostawić do częściowego wystudzenia. Po ok. 1-2 godzinach otworzyć drzwiczki piekarnika 
i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki (lub w inne zimne miejsce) na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

* wstawić do piekarnika drugą blachę lub szeroką blachę piekarnikową wypełnioną do połowy wrzącą wodą, nad nią, na kratce ustawić blachę z ciastem.

Ewka

6 komentarzy:

  1. Mniam mniam, cudnie wygląda i na pewno również wspaniale smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne ciacho ja zawsze używam ciastek owsianych sasanek z Lidla wychodzi pyszny spód.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też ich próbowałam, ale jakoś nie mam do nich przekonania. Moja maszynka nie chciała zmielić ich na zupełnie drobno, słabo łączyły się z tłuszczem i potem duża jego część wypływała z blachy.

      E.

      Usuń
  3. Serniki z wiśniami są boskie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...