Jak zwykle
szybko, prosto i tanio. Wydawałoby się, że jeśli chodzi o potrawki z kurczaka
wymyślono już wszystko. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Jednak
wystarczy zmienić jeden czy dwa składniki aby danie całkowicie zmieniło smak.
Tym razem proponuję kurczaka
z papryką na
ryżu. Niby nic, ot zwykłe danie, ale dodatek tymianku powoduje, że nabiera
innego smaku. Potrawki wystarczy na jedną całą torebkę ryżu.
Inspirowałam
się tym przepisem.
Składniki:
- pół przeciętej wzdłuż pojedynczej piersi z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- ¼ średniej cebuli
- 1 średni pomidor
- sól, pieprz,
- spora szczypta suszonego tymianku i czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka bulionu/rosołu
- ew. szczypta cukru
Pierś i
cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paski. Kurczaka posolić i popieprzyć.
Podsmażyć na patelni. Dodać paprykę, smażyć chwilę, po czym dodać cebulę.
Dołożyć przyprawy i smażyć do miękkości warzyw podlewając co jakiś czas
bulionem. Gdyby potrawka wyszła kwaskowa (ze wzgl. na pomidory) polecam trochę
ją posłodzić. Ja podałam z ryżem.
Przepis bierze udział w akcji Nakarm się studencie!
Ewka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)