Brokuły pod
pierzynką można traktować jako osobne danie lub jako dodatek do mięsa. Pogoda
na sprzyja zdrowiu ani dobremu samopoczuciu, więc warto doładować się poprzez
witaminki zawarte w warzywach. Zapiekane brokuły są pyszne i zdrowe:) Polecam
wszystkim warzywolubom!:)
Składniki:
- 2 brokuły
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki masła+ łyżeczka do posmarowania naczynia żaroodpornego
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki bułki tartej
- Sól i pieprz świeżo mielone
Brokuły
umyć, sparzyć wrzątkiem. Porozdzielać na małe różyczki. Naczynie żaroodporne
wysmarować masłem. Wyłożyć sparzone brokuły i posypać solą i pieprzem.
Sos
beszamelowy: W rondelku
rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę. Małymi porcjami wlewać
mleko, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Doprawić solą i pieprzem.
Sos gotować 5 minut.
Brokuły
polać sosem beszamelowym, posypać solą i pieprzem oraz bułką tartą.
Zapiekać 30
minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia bułki. Zamiast bułki można użyć
startego sera żółtego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)