niedziela, 28 października 2012

Brokuły pod beszamelową pierzynką


Brokuły pod pierzynką można traktować jako osobne danie lub jako dodatek do mięsa. Pogoda na sprzyja zdrowiu ani dobremu samopoczuciu, więc warto doładować się poprzez witaminki zawarte w warzywach. Zapiekane brokuły są pyszne i zdrowe:) Polecam wszystkim warzywolubom!:)


Składniki:
  • 2 brokuły
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki masła+ łyżeczka do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sól i pieprz świeżo mielone
Brokuły umyć, sparzyć wrzątkiem. Porozdzielać na małe różyczki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć sparzone brokuły i posypać solą i pieprzem.
Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę. Małymi porcjami wlewać mleko, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Doprawić solą i pieprzem. Sos gotować 5 minut.
Brokuły polać sosem beszamelowym, posypać solą i pieprzem oraz bułką tartą.
Zapiekać 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia bułki. Zamiast bułki można użyć startego sera żółtego.
Smacznego!

Aga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...