Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki, jogurtu lub kwaśnego mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru wanilinowego ( lub 2 łyżki domowy cukier waniliowy z prawdziwą wanilią )
- 3-4 jabłka
Składniki na
kruszonkę:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
Jajka
roztrzepać, dodać olej i maślankę/jogurt / kwaśne mleko. Do płynnej masy wsypać
mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem. Masę
przełożyć do blaszki. Jabłka pokroić w plasterki i wyłożyć na ciasto.
Można przykryć kruszonką .
Składniki
kruszonki ugniatać do połączenia się i powstania grudek.Kruszonki wyłożyć na
jabłka. Piec w rozgrzanym piekarniku około godziny.
Smacznego!
Aga
Mnie często wychodzą zakalce w podobnych ciastach. A Twoje piękne :)
OdpowiedzUsuńE. ;]