wtorek, 14 sierpnia 2012

Placek maślankowy

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki, jogurtu lub kwaśnego mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru wanilinowego ( lub 2 łyżki domowy cukier waniliowy z prawdziwą wanilią )
  • 3-4 jabłka
Składniki na kruszonkę:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru

Jajka roztrzepać, dodać olej i maślankę/jogurt / kwaśne mleko. Do płynnej masy wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem. Masę przełożyć  do blaszki. Jabłka pokroić w plasterki i wyłożyć na ciasto. Można przykryć kruszonką .
Składniki kruszonki ugniatać do połączenia się i powstania grudek.Kruszonki wyłożyć na jabłka. Piec w rozgrzanym piekarniku około godziny.
Smacznego!
 

Aga

1 komentarz:

  1. Mnie często wychodzą zakalce w podobnych ciastach. A Twoje piękne :)

    E. ;]

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...