Tak wiem, że
danie to może nie należy do najbardziej dietetyczne, ale jest przepyszne i
czasem nie można się powstrzymać by zjeść coś tak tuczącego. Potem pojawiają
się wyrzuty sumienia i zapewnianie, że to był ostatni raz, że już więcej nie
zjem nic takiego, od jutra dieta. A może nie warto siebie aż tak karać, tylko
zjeść choćby o jedną sztukę mniej i mieć dobre samopoczucie, że przygotowało
się coś samemu, że rodzince smakowało:)
Składniki na
ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 250ml gorącej wody
- szczypta soli
Składniki na
farsz:
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 250g twarogu chudego
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Z
ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć
przez praskę. Cebulę, czosnek i ser dodać do ziemniaków, doprawić i połączyć.
Do mąki
dodać gorącą wodę, szczyptę soli i zagnieść ciasto
Ciasto
rozwałkowywać , wykrawać kółka ( najlepiej ostrą szklanką) i łyżeczką
nakładać farsz. Zlepić. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu
gotować ok. 2-3 minuty. Wyjąć. Podawać z tłuszczem ze skraweczkami i usmażoną
cebulką.
Aga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)