Szybki i prosty
przepis na pyszną szarlotkę. W czasie przygotowania czuć w kuchni unoszący się
zapach masła z ciasta kruchego oraz cynamonu i domowego cukru
waniliowego:)
Składniki na
ciasto:
- 300 g mąki
- 60 g cukru pudru + trochę do posypania ciasta
- 250 g masła
- 1 żółtko
- 1 jajko
- łyżeczka śmietany
- szczypta soli
Składniki
na nadzienie:
- 2 duże lub 3 mniejsze jabłka
- 6 łodyg rabarbaru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki cukru brązowego
- Łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu ( najlepiej świeżo mielonego)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Do miski
przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier, masło, jajko, żółtko oraz wodę.
Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co
najmniej 1 godzinę. Łodygi rabarbaru obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Jabłka podobnie lecz również wycinamy gniazda nasienne. Pokrojone owoce
umieszczamy w garnku z grubym dnem, zalewamy wodą, dodajemy cukier, sok z
cytryny, cukier wanilinowy, cynamon i gałkę muszkatołową Gotujemy na małym
ogniu ok. 20-25 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Na oprószonej stolnicy,
rozwałkowujemy ok. 3/4 ciasta i wykładamy nim formę do tarty. Nadzienie przekładamy
rozkładamy równomiernie na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na długie
paski. Na wierzch układamy paski ciasta, tworząc z nich kratkę. Piec ok. 45
minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C do uzyskania
złocistego koloru ciasta. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Aga
Prosto i smacznie. :) Bardzo ładnie wygląda to ciasto.
OdpowiedzUsuńciasto mistrzostwo! chciałabym tak umieć gotować! :) pozdrawiam i zapraszam do obserwowania mojego bloga :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.wprawkidokrakowskiejawangardy.blogspot.com
Rabarbar i jabłka to jest to! Świetna szarlotka!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Dziękuję za komentarz! Widzę, że u Ciebie też jabłkowo;)
Usuń