niedziela, 19 sierpnia 2012

Szarlotka jabłkowo-rabarbarowa


Szybki i prosty przepis na pyszną szarlotkę. W czasie przygotowania czuć w kuchni unoszący się zapach masła z ciasta kruchego oraz cynamonu i domowego cukru waniliowego:) 

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 60 g cukru pudru + trochę do posypania ciasta
  • 250 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • łyżeczka śmietany
  • szczypta soli
 Składniki na nadzienie:         
  • 2 duże lub 3 mniejsze jabłka
  • 6 łodyg rabarbaru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • Łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu ( najlepiej świeżo mielonego)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej   

Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier, masło, jajko, żółtko oraz wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Łodygi rabarbaru obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jabłka podobnie lecz również wycinamy gniazda nasienne. Pokrojone owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, zalewamy wodą, dodajemy cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, cynamon i gałkę muszkatołową Gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Na oprószonej stolnicy, rozwałkowujemy ok. 3/4 ciasta i wykładamy nim formę do tarty.  Nadzienie przekładamy rozkładamy równomiernie na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na długie paski. Na wierzch układamy paski ciasta, tworząc z nich kratkę. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C do uzyskania złocistego koloru ciasta. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Aga

4 komentarze:

  1. Prosto i smacznie. :) Bardzo ładnie wygląda to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto mistrzostwo! chciałabym tak umieć gotować! :) pozdrawiam i zapraszam do obserwowania mojego bloga :)

    http://www.wprawkidokrakowskiejawangardy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbar i jabłka to jest to! Świetna szarlotka!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz! Widzę, że u Ciebie też jabłkowo;)

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...