Ciężko jest
znaleźć idealne ciasto na pizzę. Przetestowałam już kilka przepisów. Ostatnio
trafiłam na bloga Niebo w polewie waniliowej i stąd też
zapożyczyłam recepturę na ciasto. Pizzerinki wyszły chrupiące, pachnące i
pyszne!
Składniki na
ciasto ( na 24 pizzerinki):
- 3 szklanki mąki
- 0,5 kostki drożdży
- 2-3 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- szczypta soli i cukru
Składniki na
sos pomidorowy:
- 2-3 pomidory
- Ząbek czosnku
- Bazylia
Dodatkowo:
Dowolnie:)
U
mnie:
- salami
- szynka,
- pieczarki smażone
- cebula smażona
- ser żółty gouda
- mozzarella
- pomidory
Do miski
przesiać mąkę. W połowie szklanki ciepłej wody i szczypcie cukru
rozdrabnić drożdże. Dodać łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do
mąki dodać trochę soli, olej, wyrośnięte drożdże i 0,5 szklanki
wody. Wymieszać. Wyrobić najlepiej drewnianą łyżką ciasto drożdżowe. Przykryć
czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie
odrywać małe kawałki ciasta, zrobić kulkę i delikatnie rozwałkować. Posmarować
sosem sosem i ułożyć na wierch dodatki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 150-170
stopni.
Pomidory
obrać ze skórki, pokroić na drobniejsze kawałki. Listki bazylii porwać, czosnek
pokroić. Potraktować wszystko razem blenderem
Aga
pizzerinki - pamietam, w gimnazjum czesto je jadlam na II sniadanie ^^
OdpowiedzUsuńKupne mogą się przy Twoich chować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Czytając takie komentarze serce rośnie:)
Usuń