niedziela, 30 września 2012

Zupa-krem z cukinii

Cukinia jest świetnym warzywem, ponieważ może być bazą wielu potraw. Sama w sobie ma dość mdły i delikatny smak, więc łatwo można go zmieniać w zależności od nastroju i dostępnych dodatków i przypraw. Dziś prezentuję przepis na zupę-krem z cukinii z dodatkiem ziół, curry i chili:)

Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 2 małe ziemniaki
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii
  • zioła prowansalskie
  • suszony lub świeży tymianek
  • ½ łyżeczki curry
  • Szczypta chili
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • szczypiorek do posypania
  • uprażone pestki dyni i/lub płatki migdałów do posypania
Ziemniaki obierać, pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię umyć, obrać i  pokroić na w kosteczkę ( w przypadku gdy cukinia jest przerośnięta, należy wyciąć środek z pestkami).  Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę. Dodać ziemniaki, a po chwili cukinię i czosnek oraz sól i pieprz. Smażymy ok. 10 minut do lekkiego zmięknięcia warzyw.  W garnku przygotowujemy bulion i dodajemy do bulionu podsmażone składniki oraz bazylię .  Gotować do miękkości 20 minut. Ugotowana zupę zmiksować . Do kubka wlać śmietanę i dodać kilka łyżek gorącego kremu. Wymieszać i wlać do reszty zupy. Na talerzu posypać szczypiorkiem oraz pestkami dyni lub migdałami.


 
Aga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...