Cukinia jest
świetnym warzywem, ponieważ może być bazą wielu potraw. Sama w sobie ma dość
mdły i delikatny smak, więc łatwo można go zmieniać w zależności od nastroju i
dostępnych dodatków i przypraw. Dziś prezentuję przepis na zupę-krem z cukinii
z dodatkiem ziół, curry i chili:)
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 małe ziemniaki
- 3 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- kilka listków świeżej bazylii
- zioła prowansalskie
- suszony lub świeży tymianek
- ½ łyżeczki curry
- Szczypta chili
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- szczypiorek do posypania
- uprażone pestki dyni i/lub płatki migdałów do posypania
Ziemniaki
obierać, pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię umyć,
obrać i pokroić na w kosteczkę ( w przypadku gdy cukinia jest
przerośnięta, należy wyciąć środek z pestkami). Na patelni rozgrzać olej,
podsmażyć na nim cebulę. Dodać ziemniaki, a po chwili cukinię i czosnek oraz
sól i pieprz. Smażymy ok. 10 minut do lekkiego zmięknięcia warzyw. W
garnku przygotowujemy bulion i dodajemy do bulionu podsmażone składniki oraz
bazylię . Gotować do miękkości 20 minut. Ugotowana zupę zmiksować . Do
kubka wlać śmietanę i dodać kilka łyżek gorącego kremu. Wymieszać i wlać do
reszty zupy. Na talerzu posypać szczypiorkiem oraz pestkami dyni lub migdałami.
Aga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)