Któż nie lubi
nutelli? Osobiście nie znam takiej osoby;) Lecz niektórzy ograniczają sobie
przyjemność z jedzenia jej z powodu wysokiej kaloryczności.  Dlatego
przedstawiam trochę zdrowszą jej wersję, bo ze śliwek oraz gorzkiego kakao.
Nutella śliwkowa jest bardzo smaczna, idealna jako dodatek do kanapek,
ciasteczek i ciast:) 
Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek
- 1 kg cukru ( ja dałam dużo mniej, ponieważ śliwki były słodkie)
- 3 łyżki cukru z wanilią
- 200 g gorzkiego kakao ( lub 200 g gorzkiej czekolady)
Śliwki umyć,
wypestkować. Przełożyć do garnka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu często
mieszając. Gdy owoce się rozpadną można zmiksować blenderem lub przepuścić
przez durszlak w celu pozbycia się skórek. Następnie przełożyć do garnka i
gotować około 2 godzin, masa nieco zgęstnieje( nie może być bardzo gęsta, gdyż
po dodaniu reszty składników zgęstnieje dość istotnie. Po tym czasie 
około 10 minut przed końcem gotowania wsypać cukier waniliowy i kakao( lub
czekoladę) i dokładnie wymieszać. Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików i
odwracać je do góry nogami. 
Aga
 
 
śliwki i czekolada, mmm :)
OdpowiedzUsuń