piątek, 21 września 2012

Tarta warzywna z camembertem

Można powiedzieć, że jest to tarta kombinowana. Powstała z tego, co akurat było w lodówce. Dodałam trochę camemberta, żeby podkreślić ładnie smak. Podaję przepis na blaszkę 25 cm, na zdjęciu jest 27 cm, dlatego tarta wyszła dość niska.

Składniki na ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g masła/margaryny
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie:
  • 3/4 serka camembert (użyłam 120 gramowego serka Turek natural)
  • 1/2 małego pora
  • 1 średnia cebula
  • 5 pomidorków koktailowych
  • 6 średnich pieczarek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20 min. do lodówki.
W tym czasie pokroić pora i pieczarki na plasterki, cebulę na półplasterki, pomidory w ćwiartki, a ser
w plasterki i następnie w kostkę.
Wymieszać jajko, śmietanę i przyprawy.
Podsmażyć na patelni por i cebulę, dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Zdjąć z patelni i odstawić na chwilę, żeby warzywa trochę przestygły.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (lub po prostu wylepić), ponakłuwać widelcem i podpiec przez 5-10 min w 175 st. C.
Wlać do miski masę jajeczną, wrzucić ser i usmażone warzywa. Wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć na podpieczonne ciasto, ułożyć na wierzchu pomidorki i piec w 175 st. C przez ok 25-30 min.
Ewka

3 komentarze:

  1. Uwielbiam camemberta. Tarta wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. ale to piękne ! i smakowite mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Na samo słowo "tarta" robię się głodna a gdzie dopiero w połączeniu z tak dobrym serkiem ;-)

    Świetna i bardzo apetycznie wyglądająca propozycja:)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...