Można
powiedzieć, że jest to tarta kombinowana. Powstała z tego, co akurat było w
lodówce. Dodałam trochę camemberta, żeby podkreślić ładnie smak. Podaję przepis
na blaszkę 25 cm, na zdjęciu jest 27 cm, dlatego tarta wyszła dość niska.
Składniki na
ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 80 g masła/margaryny
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 3/4 serka camembert (użyłam 120 gramowego serka Turek natural)
- 1/2 małego pora
- 1 średnia cebula
- 5 pomidorków koktailowych
- 6 średnich pieczarek
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz
Z podanych
składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20 min. do
lodówki.
W tym czasie
pokroić pora i pieczarki na plasterki, cebulę na półplasterki, pomidory w
ćwiartki, a ser
w plasterki
i następnie w kostkę.
Wymieszać
jajko, śmietanę i przyprawy.
Podsmażyć na
patelni por i cebulę, dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Zdjąć z patelni
i odstawić na chwilę, żeby warzywa trochę przestygły.
Wyciągnąć
ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (lub po prostu wylepić),
ponakłuwać widelcem i podpiec przez 5-10 min w 175 st. C.
Wlać do
miski masę jajeczną, wrzucić ser i usmażone warzywa. Wszystko dobrze wymieszać.
Wyłożyć na podpieczonne ciasto, ułożyć na wierzchu pomidorki i piec w 175 st. C
przez ok 25-30 min.
Ewka
Uwielbiam camemberta. Tarta wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńale to piękne ! i smakowite mmm
OdpowiedzUsuńNa samo słowo "tarta" robię się głodna a gdzie dopiero w połączeniu z tak dobrym serkiem ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietna i bardzo apetycznie wyglądająca propozycja:)
Pozdrawiam!!