Z reguły
ludzie nie lubią września. Kojarzy im się ze szkołą, jesienią, zimnymi
wieczorami. Ja lubię ten miesiąc, ponieważ jest to czas przetworów z
pomidorów, czas gdy warzywa są tanie i można z nimi naprawdę zaszaleć:)
Dziś przedstawiam przepis na sos słodko-kwaśny. Smakuje idealnie z kawałkami
kurczaka lub schabu oraz ryżem
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 4 papryki czerwone
- 1 puszka ananasów ( sok zostawić!)
- 1 puszka kukurydzy
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki curry
- 1 łyżka Vegety
- 1 i ½ łyżki soli
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki czosnku suszonego ( lub 1 ząbek świeżego)
- Szklanka octu winnego
- 1 i ½ szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory
obrać ze skórki, pokroić w kostkę i gotować na wolnym ogniu do rozpadu. Dodać
pokrojoną w kostkę cebulę i sól. Gotować kilka minut, po czym dodać pokrojone w
kostkę papryki i ananasa, a następnie resztę składników i przyprawy(OPRÓCZ MĄKI
! ) i gotować na wolnym ogniu około 20 minut do lekkiego zmięknięcia warzyw,
ale NIE doprowadzając do rozpadu. W syropie z ananasa wymieszać 3 łyżki mąki
ziemniaczanej i wlać do powstałego sosu. Gotowy sos zagotować i gorący nakładać
do słoików. Odwrócić dnem do góry na kilka minut. Dla bezpieczeństwa można
zapasteryzować.
Aga:)
Ale musi być pyszny. Słoiczki wyglądaja uroczo:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo octowy? :) Może zrobię, świetny "ratunek" na zimowy wieczór, kiedy nie zawsze chce się gotować, a ma się ochotę jedynie na łóżko albo ciepły koc :)
OdpowiedzUsuńWitam:) nie czuc octu,bo dodałam winny,który jest delikatniejszy w smaku i zapachu niż spirytusowy:) Polecam bardzo przetestowanie przepisu na własnym podniebieniu,bo jest pyszny i aromatyczny:)
UsuńJa dałam ocet ryżowy i też się dobrze sprawdził. :)
UsuńŚwietnie pasuje do kotlecików i ziemniaczków :)
OdpowiedzUsuń