Deser z
urodzinowego menu:)
Składniki na ciasto ptysiowe:
- 200 gr mąki tortowej
- 100 gr masła lub margaryny
- 250 ml wody
- 5 jajek
- szczypta soli
Składniki na
nadzienie:
- budyń waniliowy( można samemu ugotować budyń-ja miałam mało czasu, więc skorzystałam z gotowego)
- 100 g miękkiej margaryny
Ptysie:
Masło z wodą
i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia. Dodać przesianą mąkę do wrzątku i dalej
gotować na małym ogniu stale mieszając. Gdy ciasto zrobi się gładkie, lśniące i
zacznie odstawać od brzegów garnka zdjąć z ognia i wystudzić. Stopniowo dodawać
jaja, mieszając mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Rękawem cukierniczym
lub łyżką formować ptysie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok
20 minut w 200 stopniach, potem zmniejszyć temperaturę do 170 i piec 10 minut .
Nie otwierać piekarnika przed upływem 15 minut, bo ciasto opadnie. Po
upieczeniu ostudzić ptysie i przekroić.
Nadzienie:
Budyń
ugotować według instrukcji na opakowaniu i ostudzić. Margarynę
"rozbić"mikserem. Dodać budyń i miksować do uzyskania jednolitej
masy.
Dolną część
ptysia wypełnić masą, przykryć górną częścią i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Aga
mmm, uwielbiam;)
OdpowiedzUsuńIle ptysiów wychodzi z tych składników?
OdpowiedzUsuńMi wyszło 17, jak nakładałam ciasto, to mniej więcej o średnicy kubka (większa niż szklanki) :)
Usuń