piątek, 1 sierpnia 2014

Ogórki curry


Sezon ogórkowy uważam oficjalnie za otwarty! Ogórki Zawierają mało kcal ze względu na dużą zawartość wody, są polecane dla osób dbających o linie. To również naturalny kosmetyk. Maseczka z nich przygotowana  jest idealna dla cery tłustej. Rewelacyjnie oczyszcza i odświeża skórę. Ogórki są warzywem z których można przygotować wiele ciekawych przetworów. Dziś przedstawiam przepis na ogórki z curry. Świetne jako dodatek do obiadu, na kanapki czy do sałatki.


Składniki ( na 9-10 słoików o pojemności ok. 400-500 ml):
  • 3 kg ogórków ( już obranych, pokrojonych z wyciętymi środkami z pestkami)
  • cebula
  • liście selera
  • gorczyca

Zalewa:
  • 1,5 litra wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu
  • 2 łyżeczki soli
  • 4,5 łyżeczki curry


Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w krążki. Do każdego słoika wkładać kolejno krążek cebuli, 1 listek selera, pół łyżeczki białej gorczycy. Ogórki ciasno układać w słoiku.  Dodać zalewę. Zakręcić dobrze słoiki i pasteryzować 15 minut.
Smacznego!
Aga

Przepis bierze udział w akcji
Przetwory

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...