wtorek, 5 sierpnia 2014

Ogórki małosolne


Ogórki małosolne lubią wszyscy. Są doskonałe na kanapki czy do potraw z grilla. Bardzo proste  i szybkie w wykonaniu, poradzą sobie z nimi nawet osoby, które nie posiadają zbyt wielkich zdolności kulinarnych :)


Składniki:
  • 2 kilogramy ogórków
  • 4-5 listków z wiśni
  • 2-3 ząbki czosnku
  • koper 
  • 2-3 kawałki korzenia chrzanu
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli ( najlepiej kamiennej)

Ogórki dobrze umyć. Wodę zagotować z solą. Ostudzić. W słoju ( u mnie 3 litrowy) układać liście wiśni, ząbki czosnku przekrojone na pół, koper, chrzan. Układać ciasno ogórki. Zalać wodą. Zakręcić słoik i odstawić na podstawku w niebyt nasłonecznionym miejscu. Po 3-4 dniach ogórki są gotowe do spożycia.

                                                      Przepis bierze udział w akcji:
                                                      Przetwory

Smacznego!
Aga



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...