Moja rodzina
jest zdecydowanie ogórkowa. Ogórki jemy jako mizerię, kiszone, konserwowe.
Kilka dni temu przedstawiłam przepis na ogórki curry (tu przepis) oraz ogórki małosolne. Dziś kolejna odsłona przetworów
z ogórków-sałatka.
Składniki
- 2 kilogramy ogórków ( już obranych-czyli ok 2,5 kilograma ogórków ze skórką)
- 100 g marchewki
- 250 g cebuli
- 40 g natki pietruszki
- 1/2 ząbka czosnku
Zalewa:
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka soli
- 2 goździki
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- pieprz ( do smaku)
Ogórki umyć,
obrać i poszatkować na plasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych
oczkach. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Czosnek drobno posiekać. Do warzyw
dodać składniki zalewy i dobrze wymieszać. Zostawić na 2-3 godziny.Co jakiś
czas mieszać. Przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Smacznego!
Aga
A co z pietruszką???
OdpowiedzUsuń