poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Sałatka z ogórków na zimę


Moja rodzina jest zdecydowanie ogórkowa. Ogórki jemy jako mizerię, kiszone, konserwowe. Kilka dni temu przedstawiłam przepis na ogórki curry (tu przepis) oraz ogórki małosolne. Dziś kolejna odsłona przetworów z ogórków-sałatka.


Składniki
  • 2 kilogramy ogórków ( już obranych-czyli ok 2,5 kilograma ogórków ze skórką)
  • 100 g marchewki
  • 250 g cebuli
  • 40 g natki pietruszki
  • 1/2 ząbka czosnku
Zalewa:
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka soli
  • 2 goździki
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz ( do smaku)
Ogórki umyć, obrać i poszatkować na plasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Czosnek drobno posiekać. Do warzyw dodać składniki zalewy i dobrze wymieszać. Zostawić na 2-3 godziny.Co jakiś czas mieszać.  Przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Smacznego!
Aga

1 komentarz:

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...